Sensei Mark Bicknell 

Mark Bicknell begon zijn kennismaking met de vechtkunst in 1983 met het Shaolin Kempo. Tijdens zijn Shaolin Kempo-tijd trainde Mark Bicknell ook geruime tijd Tae Kwon Do. Dit in zijn zoektochtnaar een completere vechtkunst. Via het Shaolin Kempo kwam hij in contact met diverse leraren van verschillende budo-stijlen door heel Nederland. Na een aantal jaren beoefenen van het Shaolin Kempo, werd een groot deel van de Shaolin Kempo beoefenaars in contact gebracht met het Okinawa Goju Ryu. Deze kennismaking in 1987 zou het leven van Mark Bicknell totaal veranderen. Dit niet in de laatste plaats door de inbreng van Harry de Spa met zijn niet aflatende kennis van alles wat met budo te maken had en zijn meer dan enthousiaste verhalen. Deze eerste jaren van Goju Ryu-beoefening waren zeer bijzonder door het gemeenschappelijke doel om het Goju Ryu te leren. Dit ging gepaard met vele intensieve trainingssessies en reizen die Mark Bicknell over de hele wereld brachten op zoek naar meer Goju Ryu-kennis en Karate in het algemeen. De kennismaking met Harry de Spa bracht hem in contact met diverse stijlen en leraren, zoals het Shotokan van Kase sensei tot Kanezawa sensei, Wado bij Suzuki sensei, Bas Rutten van het Pancrase, de Chinese martial arts van Dr. Yang Jwing Ming en het effortless power van Peter Ralstone.

Afbeelding van Sensei Mark Bicknell

Harry de Spa was de eerste leraar van Mark Bicknell in het Goju Ryu. Na diens dood is Mark Bicknell zijn kennis ondermeer gaan ophalen bij Higaonna Morio sensei. En ook binnen de IOGKF Nederland organisatie waren er genoeg uitwisselingsmogelijkheden om het niveau te bewaken. Hierin heeft zeer zeker Sydney Leijenhorst een grote rol gespeeld.

Verder heeft Mark Bicknell naast het Okinawa Goju Ryu nog wat uitstappen gemaakt naar boksen, kobudo, grappeling en judo.  Echter dit alles in het belang van het ontwikkelen van zijn Okinawa Goju-Ryu karate in overeenstemming met het doel binnen het Okinawa Goju Ryu om te blijven zoeken en onderzoeken.

In 1996 begon Mark formeel les te geven met zijn eigen dojo Chikara. Deze dojo heeft hij geleidelijk opgebouwd in overeenstemming met zijn hoge standaarden van technieken in kihon, kata, kumite, bunkai, hojo- en junbi undo, enz. Dit naar het boegbeeld van de IOGKF Higaonna Morio sensei.

In januari van 2015 heeft Mark Bicknell Op Okinawa (Japan) zijn 6e dan graad gehaald onder toeziend oog van Nakamura sensei. Sindsdien heeft Mark Okinawa nog regelmatig bezocht om daar te trainen onder Sensei Higaonna, voor het laatst in November 2019.

 

Dojo-assistenten

Sensei John Striekwold

John is in 1981 begonnen met Kyokushinkai-karate. Ook trainde hij toen een paar jaar Jiu-Jitsu. Toen hij in 1988 voor zijn werk in de buurt van Nijmegen ging wonen, kwam hij in contact met het Goju-Ryu.

Tot 2007 was hij lid van verschillende karatebonden, doch is altijd het Goju Ryu trouw gebleven. Wel maakte hij in deze periode kennis met het Kobudo (Japanse wapens), ook dit heeft hij enkele jaren beoefend.

In 2007 ging hij bij Mark trainen, en dit met nog steeds veel plezier. John geeft les samen met Colette aan kinderen en volwassenen. In 2015 heeft John zijn 3e Dan behaald onder toeziend oog van Sensei Nakamura. En bij de centrale examencommissie in Wageningen heeft John in 2020 zijn 4e Dan behaald.

 

Sensei Colette Orth

Colette is op haar 29e begonnen met karate in onze dojo Chikara, bij sensei Mark Bicknell. Daarvoor heeft zij veel verschillende sporten beoefend, maar heeft sindsdien haar passie gevonden voor karate. Sinds 5 jaar verzorgt zij samen met  John de jeugdlessen.
Onder toeziend oog van .o.a. sensei Nakamura heeft zij in 2015 haar 3e dan behaald. Colette volgt jaarlijks een karate-stage in het buitenland

In 2016 heeft Colette de cursus Rots en Water gevolgd bij het Gadaku Instituut. Deze cursus is bedoel om kinderen weerbaarder te maken. In de basis heeft Rots en Water veel overeenkomsten met de stijl van karate die wij beoefenen.
Goju staat voor ‘hard en zacht’, en dat is ook de betekenis van Rots en Water, dus een mooie aanvulling. Colette verzorgt cursussen Rots en Water voor stichting Tomoda en op diverse scholen in de regio Nijmegen.

Dojo-assistent dojo Chikara