ONZE GESCHIEDENIS

Ontstaan Dojo Chikara

Harry de Spa (godan 1951-1999) introduceerde het Goju-Ryu karate in Nederland en richtte in Nijmegen de eerste Goju-Ryu Dojo op. Hij is ook degene die in 1985 de landelijke Goju-Ryu koepelorganisatie NOGKA (Nederlandse Okinawa Goju-Ryu Karate-do Associatie) heeft opgericht. De NOGKA werd aangesloten bij de IOGKF (International Okinawa Goju-ryu Karate-do Federation), de internationale organisatie geleid door Higaonna Morio sensei.

Harry de Spa ging steeds meer nationaal en internationaal les geven en Mark Bicknell zorgde dan voor de meeste lessen in de Nijmeegse dojo. De Dojo Chikara ontstaat in oktober 1996 met de formele overdracht van de dojo door Harry de Spa aan Mark Bicknell.

In 1997 werd de NOGKA veranderd in de IOGKF-NL. In het begin onder leiding van een kambukai (comité van 4 mensen), tegenwoordig met Sydney Leijenhorst als Chief Instructor.
Volgens de officiële website van de IOGKF-NL is de doelstelling als volgt:

“De IOGKF-Nederland streeft naar een kwalitief hoogstaande, realistische en brede beoefening van het traditionele Okinawa Goju-ryu Karate-do en volgt hierbij de richtlijnen van de IOGKF. Zo organiseren en verzorgen leraren binnen de IOGKF-Nederland regelmatig (inter)nationale stages en lezingen voor verschillende niveaus, trainen vele leden geregeld onder Higaonna Morio sensei en andere hooggegradueerde leraren uit de Okinawa Goju-Ryu traditie en wordt opgedane kennis en kunde verzameld en gebundeld in degelijke handleidingen.”