Inhoud trainingen

Junbi Undo (warming-up oefeningen)

Deze warming-up-oefeningen zijn systematisch ontwikkeld door Miyagi Chojun sensei (grondlegger van Goju-Ryu, 1888-1953). De warming-up-oefeningen dienen niet alleen om de spieren en pezen op te warmen, maar ook om de karatetechnieken van de leerling te verbeteren.

Junbi Undo bestaat uit een min of meer vaste volgorde, die het lichaam van tenen tot hoofd rekt en opwarmt.

Hojo Undo (supplementaire oefeningen)

Veel Goju-Ryu technieken houden grijpen en trekken in, waarvoor specifieke krachttraining bestaat. Deze oefeningen worden uitgevoerd met behulp van trainingsinstrumenten en versterken daarmee de vingers, polsen, armen, schouders, rug en knieën. Deze trainingen zijn alleen effectief als ze met regelmaat beoefend worden. Daarbij ontwikkelen deze instrumenten ook snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en muchimi (“kleverigheid”).

De onderstaande trainingsinstrumenten worden gebruikt:

Chi’ishi (Krachtsteen)
Ishi Sashi (Stenen hangslot)
Kongoken (IJzeren ovaal)
Nigire Game (Grijpvazen)
Makiwara (stootplank)
Makiage Kigu (rolgewicht)
Tetsu Geta (Ijzeren slippers)
Sashi Ishi (Natuur steen)
Tou (Bamboe Bundel)
Jari Bako (Zand- of bonenemmer)
Tetsuarei (Gewichten (Dumbells))
Tan (Halter)

Kihon (elementaire technieken)

Kihon bestaat uit een reeks van elementaire technieken zoals stoten, trappen, blokkeringen, slagen en de combinaties hiervan. Kihon kan uitgevoerd worden in zowel stilstaande als bewegende vormen.
Deze technieken vormen de basis van de karateka, welke voortdurend geoefend moeten worden. Dit geldt voor zowel de beginner als de gevorderde. Het idee is dat mede door voortdurende oefening deze technieken onbewust in beweging worden gebracht wanneer het noodzakelijk is.

Kata in beeld