Inleiding

(Met toestemming overgenomen van Dojo ken-kon)
Binnen het karate zijn er een aantal min of meer vaste regels in gebruik met betrekking tot het groeten, de opstelling in de oefenzaal, enz. Voor het Okinawa Goju-Ryu gelden de onderstaande omgangsvormen.

De bedoeling hiervan is vooral een sfeer te scheppen waarin rust, concentratie, ‘fighting spirit’, doorzettingsvermogen, respect, saamhorigheid en andere waarden gestimuleerd worden. Ook al zul je deze kwaliteiten in de eerste plaats zelf mee moeten brengen, de sfeer en organisatie van de lessen kunnen hierbij helpen.

Zeker na een drukke dag kan de ceremonie je helpen om je innerlijke rust en helderheid weer terug te vinden. Dit is op zich zelf natuurlijk al prettig maar zeker van belang wanneer je een intensieve training tegemoet gaat. Blessures, bij jezelf of bij de ander, ontstaan onmiskenbaar eerder wanneer een deel van je nog ergens in het verleden of de toekomst rondzwerft. Los nog van het feit dat ook leren en plezier hebben vragen om aanwezigheid ‘met hart en ziel’.

Verder werken uniforme regels en het gebruik van één taal als smeerolie op de internationale evenementen.

Maak echter van de etiquette geen formaliteit zonder werkelijke gevoelens van dankbaarheid en respect. Kom gewoon op tijd. Ga voor de training naar de W.C. Doe geen dingen die blessures veroorzaken of verergeren, noch bij de ander, noch bij jezelf. Zorg dat je nagels geknipt zijn; Wanneer je bloedt, reinig dit (inclusief de vloer) dan onmiddellijk en bedek het met pleister of verband. Als je een karatepak draagt, zorg ervoor dat het schoon is, er een Goju Ryu embleem op de linkerborst zit en dat je de juiste band draagt met het juiste aantal strepen.

klik hier voor de handleiding omgangsvormen